Prognose
Door de huidige klimaattrends zullen overstromingsrisico’s stijgen - door de stijgende zeespiegel en vaker voorkomend extreem weer - en zal zomerse hittestress voorkomen en droogte vergroten.
Situatie
Zoals de naam Zeeland suggereert, bestaat deze Nederlandse provincie grotendeels uit water. Zeeland is in het verleden vaak getroffen door grote overstromingen, deels te danken aan haar ligging onder zeeniveau. De regio Rijnmond, rondom de haven van Rotterdam en de aanliggende provincie Zuid-Holland, heeft te maken met soortgelijke problemen. Rijnmond is hiernaast verantwoordelijk voor 15% van het landelijke energieverbruik, grotendeels verbruikt door Europa’s grootste cluster voor petrochemische industrie.
Klimaat gerelateerde problemen
Overstromingsrisico's
Voor 2050 wordt een zeespiegelstijging van 15-40 cm verwacht. Daarnaast zullen er meer zware stormen en intensieve regenval plaatsvinden.
Hoge temperaturen
Met een wereldwijde temperatuurstijging komen weersextremen vaker voor, met langere periodes van hoge temperatuur en hittestress tot gevolg.
Energie en afvalwater
Om in 2050 klimaatneutraal te zijn, moet energieverbruik geminimaliseerd worden en zal fossiele brandstof vervangen moeten worden door herbruikbare bronnen.
Hoofdactiviteiten
Wij ontwikkelen digitale beslissingsondersteunende systemen voor de mitigatie en adaptatie van klimaatverandering:
- Ter ondersteuning van gemeentelijke ruimtelijke ordening voor adaptatie en het ontwikkelen van duurzame steden en gemeenschappen met betrekking tot:
- Overstromingsrisico’s
- Hittestress
- Ter ondersteuning van de industrie in de haven van Rotterdam om mitigatiestrategieën voor decarbonisatie en reductie van fossiel energiegebruik.
Co-creatie van deze oplossingen is de kern van onze aanpak; verschillende stakeholders zijn betrokken bij het ontwerpen en valideren van de tools.
Neem contact op
Jasper van Lieshout
Nelen & Schuurmans
jasper.vanlieshout[@]nelen-schuurmans.nl
Evenementen
Nieuws
Extra's
Relevante sectoren:
Gemeentes
Burgers
Ruimtelijke ordening
Chemische industrie
Energie
Onze ambities
“Klimaat gerelateerde dreigingen nemen toe in deze Atlantische regio. Om deze dreigingen het hoofd te bieden en te zorgen voor een veilige omgeving, is het nu tijd om de klimaatadaptatiemaatregelen in Nederland te versnellen.
In de Atlantische demo site hebben we ambitieuze doelen opgesteld voor ons werk en de oplossingen binnen IMPETUS. Deze zijn gericht op afstemming met nationale, regionale en lokale programma’s om adaptatiemaatregelen te verbeteren. Deze oplossingen zijn digitale hulpmiddelen die besluitvormers ondersteunen bij het ontwikkelen van een adaptieve en toekomstbestendige omgeving. We betrekken lokale stakeholders bij het ontwerp en de ontwikkelen van onze tools om de impact te vergroten. We streven ernaar om de tools te implementeren in de Rotterdamse haven en in heel Zeeland. Ons uiteindelijke doel is dat deze oplossingen ook door andere gebieden worden overgenomen.
Geïnteresseerd in wat we doen, waarom het nodig is en wat we willen bereiken? Neem gerust contact met ons op!”
Martine Rottink, Nelen & Schuurmans
- Eerste gesprekken met stakeholders
- Ontwerptools met input van stakeholders (bijv. workshops)
- Ontwikkel de hulpmiddelen
- Openbare tentoonstelling in Watersnoodmuseum (overstromingsrisico's)
- Test systemen en verzamel feedback
- Lanceren systemen (evenement)
- Public engagement (evenement)
- Systemen toepassen om besluitvormers binnen de regio te ondersteunen
- Deel systemen en kennis met andere regio's die voor soortgelijke uitdagingen staan
Problemen
- Natuurlijke overstromingsrisico’s worden versterkt door zeespiegelstijging en extremere weersomstandigheden veroorzaakt door klimaatverandering.
- Langdurige hoge temperaturen beïnvloeden de leefbaarheid, infrastructuur en waterkwaliteit.
- Hittestress door langdurige hoge temperaturen en warmere nachten beïnvloedt de gezondheid en het welzijn van de gemeenschap.
- Afvalwater ter waarde van ruim 6 miljard euro/jaar wordt geproduceerd door het petrochemische cluster Rijnmond.
- Dit cluster verbruikt 70% (432 petajoule) van de energie in de regio, waarvan 64% (203 PJ) wordt verspild, waarvan >50% als afvalwater.
Regionale oplossingen
Beslissingsondersteunend systeem voor overstromingsrisico's
Het meenemen van klimaatrisico’s in besluitvorming is relatief nieuw in het werk van ruimtelijke planners en gemeenten. IMPETUS ontwerpt een digitaal beslissingsondersteunend systeem dat inzicht geeft in ruimtelijk variërende overstromingsrisico’s en de verwachte effectiviteit van verschillende mogelijke maatregelen.
Deze tool zal geïntegreerd overstromingsrisicobeheer bevorderen door het combineren van overtuigende beelden en krachtige ruimtelijke gegevens met de voorspellende kracht van overstromingsrisico-modellen.
In de Atlantische regio kan met behulp van het overstromingsrisico-model beter onderzoek worden gedaan naar oplossingen voor klimaat gedreven overstromingen.
Onze aanpak:
- Het bouwen van een overstromingsrisico-model in 3Di voor de demo site regio;
- Visualisatie- en gamificatie-elementen geven duidelijk inzicht in overstromingsrisico’s en -dreigingen;
- De vertaling van simulaties van overstromingsrisico’s naar praktische, bruikbare informatie en beeldmateriaal gericht op besluitvorming over ruimtelijke ordening en ontwikkeling.
Dit beslissingsondersteunend systeem binnen IMPETUS gaat gemeenten helpen bij besluitvorming, ruimtelijke ordening en het inrichten van veilige omgevingen.
Beslissingsondersteunend systeem voor hittestress
Onze aanpak:
- De tool bouwt voort op recente ontwikkelingen door de PET (Physiological Equivalent Temperature) te implementeren, met behulp van de methodologie ontwikkeld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
- Door deze methodologie toe te passen in combinatie met N&S’ ‘Lizard Geoblocks’-module kunnen zeer snelle, on-the-fly berekeningen van de PET-hittestresskaart worden uitgevoerd.
- Visualisatie- en gamificatie-elementen zullen de tool aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker maken.
- De tool ondersteunt de verkenning van de invloed van verschillende ruimtelijke ontwikkelingen op hittestress, zoals het planten van bomen, het bouwen van nieuwe gebouwen of het veranderen van oppervlaktetypen.
Beslissingsondersteunend systeem voor industriële decarbonisatie
Onze aanpak:
- De tool zal afvalwarmtebronnen, teruggewonnen warmtesymbiose en energieverbruikspatronen in kaart brengen en de integratie van afvalwarmte ondersteunen.
- De tool zal opties bevatten om lagen van verschillende nutsvoorzieningen, hun vereisten en gebruikspatronen van verschillende industriële segmenten toe te voegen.
- Dit zal industriële symbiose mogelijk maken en de ontwikkeling van een circulaire economie ondersteunen.
- Een participatieve aanpak zal worden gebruikt om de vereiste gegevens te verzamelen, door het huidige verbruik van energie en grondstoffen (inclusief water) in kaart te brengen, evenals de emissies die worden gegenereerd door bedrijven in de cluster.
- De Community of Practice ontwikkeld binnen het WATER-MINING project zal naar verwachting een belangrijke rol spelen bij het betrekken van stakeholders, het verschaffen van toegang tot de vereiste gegevens en bij de ontwikkeling van het ondersteunend systeem.